The Ant and the Cricket | Aster Classes

10th, English, poem,Guide, The Ant and the Cricket, Textbook, Questions, and, Answers,

A. Based on your understanding of the poem, re|ad the following lines and answer the questions given below.

1. “A silly young cricket accustomed to sing
Through the warm, sunny months of gay summer and spring.”
(a) What was the routine of the cricket?
(b) Name the seasons mentioned here.
Answer:
(a) The routine of the cricket was to sing and while away the time enjoying the spring.
(b) The seasons mentioned are summer and winter.

2. “Began to complain when he found that, at home,
His cupboard was empty, and winter was come.”
(a) Who does ‘he’ refer to?
(b) Why was his cupboard empty?
Answer:
(a) ‘He’ refers to the foolish cricket.
(b) His cupboard was empty because he had not stored any food during summer.

3. “Not a crumb to be found
On the snow-covered ground;
(a) What couldn’t he find on the ground?
(b) Why was the ground covered with snow?
Answer:
(a) He couldn’t find even a single piece of bread on the ground.
(b) The ground was covered with snow because of the onset of winter season.

4. “At last by starvation and famine made bold,
All dripping with wet, and all trembling with cold,”
(a) What made the cricket bold?
(b) Why did the cricket drip and tremble?
Answer:
(a) Starvation and hunger made the cricket bold.
(b) The cricket dripped wet and trembled with cold because it was winter.

5. “Away he set off to a miserly ant,
To keep if, to keep him alive, he would grant
Him shelter from rain,
And a mouthful of grain.”
(a) Whom did the cricket want to meet? Why?
(b) What would keep him alive?
Answer:
(a) The cricket wanted to meet the miserly ant to ask for shelter and food.
(b) Shelter from rain and a mouthful of grain would keep him alive.

6. “But we ants never borrow; we ants never lend. ”
(a) Why do you think ants neither borrow nor lend?
(b) Who says these lines to whom?
Answer:
(a) Ants are industrious and good planners. So they neither borrow nor lend.
(b) The miserly ant says this to the silly cricket.

7. “Not I!
My heart was so light
That I sang day and night,
For all nature looked gay.”
(a) Who does ‘I’ refer to?
(b) What was the nature of the cricket? How do you know?
Answer:
(a) ‘I’ refers to the cricket.
(b) The nature of the cricket is to sing day and night and be happy.

8. “Thus ending, he hastily lifted the wicket,
And out of the door turned the poor little cricket,”
(a) The ant refused to help the cricket. Why?
(b) Explain the second line.


Answer:


(a) The ant refused to help the cricket since they will end up in starvation giving food to the silly cricket.
(b) Since the ant closed the door, the poor little cricket had to turn and go away.

9. “He wished only to borrow;
He’d repay it tomorrow;”
(a) Pick out the rhyming words in the above lines.
(b) Give more examples of rhyming words from the poem.


Answer:


(a) The rhyming words in the above lines are borrow and tomorrow.
(b) Sing-spring; home-come; found-ground; see-tree-me; bold-cold; ant-grant; rain-grain; tomorrow-sorrow; ffiend-lend; by-I; light-night; gay-say-away; wicket-cricket and true-two are the rhyming words.

10. “My heart was so light
that I sang day and night,
For all nature looked gay.
“You sang, Sir, you say”?
(a) Mention the rhyme scheme employed in the above lines.


Answer:


aabb’ is the rhyme scheme.


B. Based on your understanding of the poem, complete the summary using the phrases given below.

In this narrative poem, the poet brings out the idea that is essential for every creature. He conveys this message to the readers through a story (1) …………………. The ant spends all its summer saving (2) ……………….. The cricket (3) ………………… happily in the summer. He (4) …………………. anything for the winter. When winter comes, he is worried that his (5) ………………….. (6) ………………… is empty. So, he seeks the help of the ant to have (7) ………………… and a (8) ……………… (9) ……………… to stay. The cricket was even prepared to repay it in the future. The ant made it clear that ants (10) …………………. He also enquired the cricket if it had saved anything when the weather was fine. The cricket answered that it had sung day and night enjoying (11) …………………. The ant threw the cricket out and stated in a stern voice it should dance in the winter season too. In his concluding lines, the poet affirms that this is not (12) ……………….. but it is true and applicable to (13) ………………… also.


Answers:

  1. of an act and a cricket
  2. for future
  3. sings and dance
  4. doesn’t save
  5. kitchen
  6. cupboard
  7. some grains
  8. warm
  9. place
  10. never borrow or lend
  11. the pleasant nature
  12. just a fable
  13. human being.

C. Answer each of the following questions in a paragraph about 100 words.

Question 1.
‘Some crickets have four legs and some have two’. Elucidate this statement from the poet’s point of view.
Answers:
Introduction:
In this narrative poem, the poet brings out the idea of hard work. The poem is about a wise, hard working ant and careless Lazy cricket. Though two legged some of us behave like four legged cricket.

Life of the cricket:
Once an ant and a cricket lived in a forest. The cricket was fun loving. It enjoyed singing all through the summer. It did not plan for winter. Then the winter season came. The snow felldown and covered the earth. The cricket could not find any food.

Life of the ant:
The ant was hard working. The ant had stored grains in its shelter. The ant cared for its future. It saved food in summer. It never borrow or lend. It knew the value of work. It enjoyed the winter.

Cricket’s plea:
The cricket was hungry. It trembled with cold in snow. So it wanted to meet the ant to get some grains from it. But the ant made it clear that ants never borrow or lend.

Ant’s refusal:
The ant did not want to help the lazy cricket. It closed its small gate. It could not tolerate the careless lazy cricket. It drove it out of its place without giving anything.

Conclusion:
Through this fable, the poet teaches a lesson to human beings. We must work hard, earn money and save something for future.

Moral: ‘Hard work is the key to success”.

(OR)

Poem: The Ant and The cricket
Poet: Adapted from Aesop’s fables.
Theme: Ant vs Cricket
Moral: Hard work never fails

Once an ant and a cricket lived in a forest. The cricket was fun loving. It enjoyed singing all through the summer. But the ant was hard working. In the winter season, snow covered the earth. There was no piece of food. Cricket trembled in snow. He was hungry.

So it asked the ant to give him some food. But the ant never borrows or lends. It refused the cricket’s request. It drove him out of his place without giving anything. The poet teaches a lesson to human beings. We must work hard, earn money and save something for future.

(OR)

  1. Cricket sings and dances in summer
  2. It enjoyed in summer
  3. Ants worked hard in summer .
  4. The ant saved food for winter ‘
  5. During winter, cricket suffers without food.
  6. It asked the ant for food.
  7. Ants didn’t help him.
  8. We must work hard, earn money and save something for future.

Question 2.
Compare and contrast the attitude of the ant and the cricket.
Answer:
Introduction:
In this poem, the poet brings out the idea of hard work. The poem is taken from the Aesop’s fables. Let us see the comparison between the ant and the cricket.

Attitude of Cricket:
The cricket was so lazy. It sat alone and sang happily along the summer. It didn’t worry about the future. It didn’t save anything for the winter. It enjoyed singing all through the summer.

Attitude of Ant:
The Ant was hard-working in nature. It worked hard and saved food for the winter. It never borrow or lend from anyone.

Comparison:
The poet projects the cricket as a borrower and the ant as neither borrower nor a lender. However, the attitude of the ant in the last stanza is quite disappointing because the ant sent away the poor little cricket.

Conclusion:
Through this poem, the poet tells us not be like the cricket and he advises us to work hard and plan for the future like the wise ant.

(OR)

Title: The Ant and the Cricket
Author: Aesop
Characters: Ant and Cricket
Theme: Contrast is the shadow of comparison

In this poem ‘The Ant and the Cricket’, we find the good and bad nature of the ant and the cricket respectively. The cricket is lazy. He sang and dance during summer. The ant was wise and hard working. It saves its food for winter.

It teaches us the moral values of life. It never borrows nor lends. It’s lives on this principle. It has no concern over the foolish cricket. It tells that it is a servant and friend of the cricket. It sends the cricket out of its house without giving anything. This shows the ant is hard working and clever.

‘Work while you work; Play while you play;
That’s the way to be happy and gay’.

(OR)

  1. The ant and the cricket are the two creatures.
  2. The ant is wise and hard working.
  3. It saves food for the winter season.
  4. It never borrows nor lends.
  5. The cricket is a little lazy creature.
  6. It sings and dances during the warm summer.
  7. In winter it has no food to eat.
  8. It went to the ant to borrow and repay tomorrow.
  9. But the ant send him without giving anything.
  10. This story teaches a lesson to human beings.
  11. We must work hard and save money for future.

Question 3.
If given a chance, who would you want to be – the ant or the cricket. Justify your answer.
Answer:
Introduction:
In this poem, we are seeing about an ant and a cricket. If a chance is given. I would be an ant. Let us see what happens if I would be an ant.

Being an Ant:
An ant is wise and active. It works hard. It plans for future. It saves food for future. It teaches us a lesson of hard work. We heed to have the ant as our role model. We must also save for the future from our eargjjagsrTfirough this we can live comfortably in old age. We need not depend on others for food like’the cricket in the poem.

Poet’s advise:
There are people who live like the cricket. They are foolish and lazy to loiter and waste their time. They never work hard. In future, they suffer a lot for money. The poet tells that these people are like two legged crickets. They are worse than the four legged crickets. The poet advises us to be an ant and not a lazy cricket.

Conclusion:
So, we must be like an ant and not the cricket. We must have the foresight of good and bad times ahead in future.

(OR)

I want to be an ant. An ant is a symbol of wisdom and hard working. It makes use of the opportunity to work hard to save food for winter. It is aware of the hard times during the winter. It never wastes the time like the cricket in singing and dancing.

The cricket is foolish and lazy. They do not save any-thing. They suffer a lot in future and old age. They starve like the cricket. They borrow for tomorrow and remain in sorrow. We must learn the lesson from the ant. We must plan with the foresight for our future and old age. If we live like the ant, we need not worry about future.

‘Work is worship’
‘Hard work is the key to success’

(OR)

  1. I would be an ant and not a cricket.
  2. The ant is wise and hard working.
  3. The ants never borrow nor lend.
  4. It avoids starvation even in famine
  5. Like wise we also must plan and work hard
  6. We must save to avoid the problems in future.
  7. I wish to be an ant and never miss anything in future life.

“Be an ant always and never be a cricket”

The Ant and the Cricket Summary of the poem

The Poem ‘The Ant and the cricket’ tells about a hardworking ant and a lazy cricket. The last line of the poem says ‘Some cnckets have four legs and some have two’ serves as a moral for the readers. The last line tells about the lazy humans who don’t save anything and don’t worry about their future. The poet tells us not to be lazy as the cricket and he wants us to be like the hardworking ant.

Glossary:

accustomed to (y) – be used to
gay (adj) – glad, joyful
crumb (n) – piece of bread
famine (n) – extreme scarcity of food
miserly (adj) – hesitant to spend money
quoth (y) – said (old English usage. used only in first and third person singular befor the subject)
hastily (adv) – hurriedly
warrant (y) – guarantee, promise


VISITORS COUNT

160034
Users Today : 88
Total Users : 160033
Views Today : 203
Total views : 598937

Browse Categories

Archives