poem | Aster Classes

Samacheer Kalvi, 10th, English, Guide, Poem, 6, No Men Are Foreign, tamilnadu board,

10th English Guide No Men Are Foreign Textbook Questions and Answers

A. Based on the understanding of the poem, read the following lines and answer the questions given below.

1. “Beneath all uniforms, a single body breathes
Like ours: the land our brothers walk upon
Is earth like this, in which we all shall lie”
(a) What is found beneath all uniforms?
(b) What is same for every one of us?
(c) Where are we all going to lie finally?
(d) What is the alliterated words in the 2nd line?
(e) What is the figure of speech in the 2nd and 3rd line?
Answers:
(a) Human body is found beneath all uniforms.
(b) The earth we walk up on is the same for every one of us.
(c) We are all going to lie beneath the earth.
(d) beneath; body; breathes
(e) Simile

2. “They, too, aware of sun and air and water,
Are fed by peaceful harvests, by war’s long winter starv ’d.
(a) What is common for all of us? (or) What are they aware of?
(b) How are we fed?
(c) Mention the season referred here.
Answer:
(a) The sun, air and water are common for all of us.
(b) We are fed by peaceful harvest.
(c) The winter season

3. Their hands are ours, and in their lines we read A labour not different from our own.
(a) Who does “their” refer to?
(b) What does the poet mean by lines we read?
(c) What does not differ?
(d) “Are fed by peaceful harvest, by war’s long winter starved” What is the figure of speech
Answers:
(a) Their refers to men from different countries.
(b) Lines that show hard work done by the hands.
(c) Labour does not differ.
(d) in this line transferred epithet

4. “Let us remember, whenever we are told
To hate our brothers, it is ourselves
That we shall dispossess, betray, condemn ”
(a) Who tells us to hate our brothers?
(b) What happens when we hate our brothers?
(c) What do we do to ourselves?
Answers:
(a) The evil rulers tell us to hate our brothers.
(b) When we hate our brothers, we hate ourselves.
(c) We dispose, betray and blame ourselves.

5. “Our hells of fire and dust outrage the innocence
Of air that is everywhere our own,
Remember, no men are foreign, and no countries Strange ”
(a) What outrages the innocence?
(b) Who are not foreign?
(c) What is not strange?
(d) Who defiles the earth?
Answers:
(a) The fire and the dust during a war outrage the innocence.
(b) The people of this earth are not foreign.
(c) Every country on this earth is not strange.
(d) The men who fight with each other defile our earth.

Additional Questions and Answers

1. Remember they have eyes like ours that wake Or sleep, and strength that can be won By love
(a) What do they have like ours?
(b) What do the eyes do?
(c) How can strength be won?
Answers:
(a) They have eyes like ours.
(b) The eyes wake up or sleep.
(c) Strength can be won by love.

2. In every land is common life
That all can recognize and understand
(a) What is common in every land?
(b) What can all recognise and understand?
Answers:
(a) Life is common in every land.
(b) All can recognise and understand that life is common in everyland.

3. Remember we who take arms against each other
It is the human earth that we defile
(a) Who defiles the earth?
(b) Whose earth is this?
Answers:
(a) We who take arms against each other defile the earth.
(b) This is our earth. It is the human earth.

4. Or sleep, and strength that can be won.
Pick out the words that are in alliteration in this line.
Answer:
The alliterated words are: Sleep, Strength

5. Remember, we who take arms against each other.
Write down the words that are in assonance here.
Answer:
The words in assonance are : arm, against.

6. Beneath all uniforms, a single body breathes like ours;
(a) Who does all refer to?
(b) What does the poet denote?
Answer:
(a) All refers to the people from the countries.
(b) The poet denotes universal brother hood and equality.

7. Are fed by peaceful harvests, by war’s long winter starv’d
What is the poetic device employed here?
Answer:
The poetic device employed here is’transferred epithet’. It is used in the phrase – “winter starv’d”.

8. Our hells of fire and dust outrage the innocence.
(a) What is the figure of speech used here?
Answer:
Metaphor is used here. ‘Hells of fire’ is a metaphor.

9. Remember, no men are strange, no countries foreign
Remember, they have eyes like ours that wake
Remember, we who take arms against each other
Remember, no men are foreign, and no countries strange
What is the figure of speech used in these lines?
Answer:
The figure of speech used here is ‘repetition’.


B. Based on your understanding of the poem complete the following by choosing the appropriate words/phrases given in brackets:

This poem is about the ………………….. (1) …………………… of all men. The subject of the poem is the ………………….

(2) …………………. race, despite of the difference in colour, caste, creed, religion , country etc. All human beings are same. We walk on the ………………

(3) ……………….. and w/-e will be buried under it. Each and everyone of us are related to the other. We all are born same and die in the same way. We may wear different uniforms like …………………..

(4) ………………… during wars the opposing side will also have the same ……………………

(5) ……………….. like ours. We as human do the same labour with ………………..

(6) ………………… and look at the world with the ………………….

(7) ………………… Waging war against others as they belong to different country is like attacking our own selves. It is the …………………

(8) ………………….. we impair. We all share the same …………………….

(9) …………………….. We are similar to each other. So the poet concludes that we shouldn’t have wars as it is ……………………

(10) ……………………. to fight against us.
(unity of human, dreams and aspirations, same land, our hands, unnatural, breathing body, same eyes, brotherhood, language, human earth)

Answers:

  1. brotherhood
  2. unity of human
  3. same land
  4. language
  5. breathing body
  6. our hands
  7. same eyes
  8. dreams and aspirations
  9. human earth
  10. unnatural

C. Based on your understanding of the poem answer the following questions in a paragraph of about 100-150 words.

Question 1.
What is the central theme of the poem “No Men are Foreign”.
Answer:
Introduction:
In this poem “No men are foreign” James Falconer Kirkup discusses the dreams and aspirations of all men.

Theme of the poem:
The theme of the poem ¡s the unity of human race, despite the differences in colour, caste, creed, religion, country, etc.

All are equal:
All human beings are the same. We walk on the human earth and we will be buried under it. Breathing, walking and lying are the same for everyone of us.

Life is common:
We can read and understand the hard work of everyone through their palm lines. We can understand that life is common in every land.

Never hate our brothers:
When we hate our brothers. We hate ourselves. We deprive, deceive and condemn ourselves, when we hate them. The men who fight only pollute the earth waging war against others is like attacking ourselves.

Conclusion:
The poem concludes that we shouldn’t have war, since it is unnatural to fight against ourselves. The poet asks us to remember the people of other countries are not foreign and the other countries are not strange.

(OR)

Poem: No men are foreign
Poet: James Falconer Kirkup
Theme: Universal brotherhood

Human beings are same. We walk on the same land. We will be buried under it. We are related to each other. We all utilise the sunlight, air and water. We live by the food crops of the earth. All have their dreams and aspiration like us. We do the same labour with our hands. We look at the world with the same eyes. We hate ourselves, when we hate our brothers. We are similar to each other. We shouldn’t have war and fight against them.

(OR)

  1. Human beings are same.
  2. In the world, all are brothers.
  3. We live and die in the same earth.
  4. The sun, air, water are common to all.
  5. We live by the earth food crops.
  6. Land is common to all.
  7. Love strengthens us.
  8. During war, we hate our brothers.
  9. So, learn to live in peace with all.

Question 2.
The poem “No Men are Foreign” has a greater relevance ¡n today’s world – Elucidate.
Answer:
Introduction:
The poem “No men are foreign” has a greater relevance ¡n today’s world. Let us see what are the relevance in today’s world.

Theme of the poem:
The poem tells us about unity of human race, despite the differences ¡n colour, caste, creed, etc. The poet tells that there are a lot of conflicts and disasters in and out of every country.

Today’s world:
This has totally affected the world peace and harmony. We defile our earth by means of war. Enmity and hatred must be given to peace and harmony. The earth is full of fire and dust created by means of war. We should not hate our brothers.

Conclusion:
In such situation of considering the earth as the single living place for all, we shall live together, strengthened by love. Thus the earth will be a better place and there will be no more of fire and dust.

(OR)

The poem ‘No Men are Foreign’ has a greater relevance in today’s world. There are a lot of fights and disasters in and out of every countries. The wars are always there between countries for one matter or the other. This has totally affected the world peace and harmony. No one wants to be defeated by the other.

No one bothers about the damage caused to the countries and the loss of lives of lot of people. People pay more attention to the differences and shoot troubles always. As there is no love and spirit of brotherhood, they wage war every now and then. Enmity and hatred must be given to maintain peace and harmony.

Let us consider the earth as the single living place for all who live on it. In such a situation we shall live together, strengthened by love, admiring one another with better understanding. Thus the earth will be a paradise and there will be no more hell of fire and dust.

(OR)

  1. This poem has greater relevance to the present world.
  2. There is endless war everywhere.
  3. There is no spirit of brotherhood.
  4. We look at others as different creations.
  5. But we are the same and live on the same earth.
  6. We have fights and confusions because of our nationalism and racism.
  7. We can overcome this if we think about the oneness of mankind.
  8. Our inventions destroy us.
  9. Only understanding each other can save us.
  10. Love alone can bind us and bring out of our blind thoughts.
  11. The earth will be our paradise if we give up the differences.
  12. Let “No Men are Foreign” be our motto to promote us to peaceful life.

No Men Are Foreign Summary of the poem

Te poem ‘No men are foreign’ tells about that no people unity of human race. The people of one country shouldn’t think the people other countries as stranger. The poet tells that they are all humans same as the we should not hate it brothers. At last the poet asks us to to remember that no men are strange and no countries foreign.

Glossary:

Condemn – express complete disapproval
Labour – hardwork
Betray – disloyal
Defile – damage the purity or appearance
Outrage – extremely strong reaction of anger shock.


10th, English, poem,Guide, The Ant and the Cricket, Textbook, Questions, and, Answers,

A. Based on your understanding of the poem, re|ad the following lines and answer the questions given below.

1. “A silly young cricket accustomed to sing
Through the warm, sunny months of gay summer and spring.”
(a) What was the routine of the cricket?
(b) Name the seasons mentioned here.
Answer:
(a) The routine of the cricket was to sing and while away the time enjoying the spring.
(b) The seasons mentioned are summer and winter.

2. “Began to complain when he found that, at home,
His cupboard was empty, and winter was come.”
(a) Who does ‘he’ refer to?
(b) Why was his cupboard empty?
Answer:
(a) ‘He’ refers to the foolish cricket.
(b) His cupboard was empty because he had not stored any food during summer.

3. “Not a crumb to be found
On the snow-covered ground;
(a) What couldn’t he find on the ground?
(b) Why was the ground covered with snow?
Answer:
(a) He couldn’t find even a single piece of bread on the ground.
(b) The ground was covered with snow because of the onset of winter season.

4. “At last by starvation and famine made bold,
All dripping with wet, and all trembling with cold,”
(a) What made the cricket bold?
(b) Why did the cricket drip and tremble?
Answer:
(a) Starvation and hunger made the cricket bold.
(b) The cricket dripped wet and trembled with cold because it was winter.

5. “Away he set off to a miserly ant,
To keep if, to keep him alive, he would grant
Him shelter from rain,
And a mouthful of grain.”
(a) Whom did the cricket want to meet? Why?
(b) What would keep him alive?
Answer:
(a) The cricket wanted to meet the miserly ant to ask for shelter and food.
(b) Shelter from rain and a mouthful of grain would keep him alive.

6. “But we ants never borrow; we ants never lend. ”
(a) Why do you think ants neither borrow nor lend?
(b) Who says these lines to whom?
Answer:
(a) Ants are industrious and good planners. So they neither borrow nor lend.
(b) The miserly ant says this to the silly cricket.

7. “Not I!
My heart was so light
That I sang day and night,
For all nature looked gay.”
(a) Who does ‘I’ refer to?
(b) What was the nature of the cricket? How do you know?
Answer:
(a) ‘I’ refers to the cricket.
(b) The nature of the cricket is to sing day and night and be happy.

8. “Thus ending, he hastily lifted the wicket,
And out of the door turned the poor little cricket,”
(a) The ant refused to help the cricket. Why?
(b) Explain the second line.


Answer:


(a) The ant refused to help the cricket since they will end up in starvation giving food to the silly cricket.
(b) Since the ant closed the door, the poor little cricket had to turn and go away.

9. “He wished only to borrow;
He’d repay it tomorrow;”
(a) Pick out the rhyming words in the above lines.
(b) Give more examples of rhyming words from the poem.


Answer:


(a) The rhyming words in the above lines are borrow and tomorrow.
(b) Sing-spring; home-come; found-ground; see-tree-me; bold-cold; ant-grant; rain-grain; tomorrow-sorrow; ffiend-lend; by-I; light-night; gay-say-away; wicket-cricket and true-two are the rhyming words.

10. “My heart was so light
that I sang day and night,
For all nature looked gay.
“You sang, Sir, you say”?
(a) Mention the rhyme scheme employed in the above lines.


Answer:


aabb’ is the rhyme scheme.


B. Based on your understanding of the poem, complete the summary using the phrases given below.

In this narrative poem, the poet brings out the idea that is essential for every creature. He conveys this message to the readers through a story (1) …………………. The ant spends all its summer saving (2) ……………….. The cricket (3) ………………… happily in the summer. He (4) …………………. anything for the winter. When winter comes, he is worried that his (5) ………………….. (6) ………………… is empty. So, he seeks the help of the ant to have (7) ………………… and a (8) ……………… (9) ……………… to stay. The cricket was even prepared to repay it in the future. The ant made it clear that ants (10) …………………. He also enquired the cricket if it had saved anything when the weather was fine. The cricket answered that it had sung day and night enjoying (11) …………………. The ant threw the cricket out and stated in a stern voice it should dance in the winter season too. In his concluding lines, the poet affirms that this is not (12) ……………….. but it is true and applicable to (13) ………………… also.


Answers:

  1. of an act and a cricket
  2. for future
  3. sings and dance
  4. doesn’t save
  5. kitchen
  6. cupboard
  7. some grains
  8. warm
  9. place
  10. never borrow or lend
  11. the pleasant nature
  12. just a fable
  13. human being.

C. Answer each of the following questions in a paragraph about 100 words.

Question 1.
‘Some crickets have four legs and some have two’. Elucidate this statement from the poet’s point of view.
Answers:
Introduction:
In this narrative poem, the poet brings out the idea of hard work. The poem is about a wise, hard working ant and careless Lazy cricket. Though two legged some of us behave like four legged cricket.

Life of the cricket:
Once an ant and a cricket lived in a forest. The cricket was fun loving. It enjoyed singing all through the summer. It did not plan for winter. Then the winter season came. The snow felldown and covered the earth. The cricket could not find any food.

Life of the ant:
The ant was hard working. The ant had stored grains in its shelter. The ant cared for its future. It saved food in summer. It never borrow or lend. It knew the value of work. It enjoyed the winter.

Cricket’s plea:
The cricket was hungry. It trembled with cold in snow. So it wanted to meet the ant to get some grains from it. But the ant made it clear that ants never borrow or lend.

Ant’s refusal:
The ant did not want to help the lazy cricket. It closed its small gate. It could not tolerate the careless lazy cricket. It drove it out of its place without giving anything.

Conclusion:
Through this fable, the poet teaches a lesson to human beings. We must work hard, earn money and save something for future.

Moral: ‘Hard work is the key to success”.

(OR)

Poem: The Ant and The cricket
Poet: Adapted from Aesop’s fables.
Theme: Ant vs Cricket
Moral: Hard work never fails

Once an ant and a cricket lived in a forest. The cricket was fun loving. It enjoyed singing all through the summer. But the ant was hard working. In the winter season, snow covered the earth. There was no piece of food. Cricket trembled in snow. He was hungry.

So it asked the ant to give him some food. But the ant never borrows or lends. It refused the cricket’s request. It drove him out of his place without giving anything. The poet teaches a lesson to human beings. We must work hard, earn money and save something for future.

(OR)

  1. Cricket sings and dances in summer
  2. It enjoyed in summer
  3. Ants worked hard in summer .
  4. The ant saved food for winter ‘
  5. During winter, cricket suffers without food.
  6. It asked the ant for food.
  7. Ants didn’t help him.
  8. We must work hard, earn money and save something for future.

Question 2.
Compare and contrast the attitude of the ant and the cricket.
Answer:
Introduction:
In this poem, the poet brings out the idea of hard work. The poem is taken from the Aesop’s fables. Let us see the comparison between the ant and the cricket.

Attitude of Cricket:
The cricket was so lazy. It sat alone and sang happily along the summer. It didn’t worry about the future. It didn’t save anything for the winter. It enjoyed singing all through the summer.

Attitude of Ant:
The Ant was hard-working in nature. It worked hard and saved food for the winter. It never borrow or lend from anyone.

Comparison:
The poet projects the cricket as a borrower and the ant as neither borrower nor a lender. However, the attitude of the ant in the last stanza is quite disappointing because the ant sent away the poor little cricket.

Conclusion:
Through this poem, the poet tells us not be like the cricket and he advises us to work hard and plan for the future like the wise ant.

(OR)

Title: The Ant and the Cricket
Author: Aesop
Characters: Ant and Cricket
Theme: Contrast is the shadow of comparison

In this poem ‘The Ant and the Cricket’, we find the good and bad nature of the ant and the cricket respectively. The cricket is lazy. He sang and dance during summer. The ant was wise and hard working. It saves its food for winter.

It teaches us the moral values of life. It never borrows nor lends. It’s lives on this principle. It has no concern over the foolish cricket. It tells that it is a servant and friend of the cricket. It sends the cricket out of its house without giving anything. This shows the ant is hard working and clever.

‘Work while you work; Play while you play;
That’s the way to be happy and gay’.

(OR)

  1. The ant and the cricket are the two creatures.
  2. The ant is wise and hard working.
  3. It saves food for the winter season.
  4. It never borrows nor lends.
  5. The cricket is a little lazy creature.
  6. It sings and dances during the warm summer.
  7. In winter it has no food to eat.
  8. It went to the ant to borrow and repay tomorrow.
  9. But the ant send him without giving anything.
  10. This story teaches a lesson to human beings.
  11. We must work hard and save money for future.

Question 3.
If given a chance, who would you want to be – the ant or the cricket. Justify your answer.
Answer:
Introduction:
In this poem, we are seeing about an ant and a cricket. If a chance is given. I would be an ant. Let us see what happens if I would be an ant.

Being an Ant:
An ant is wise and active. It works hard. It plans for future. It saves food for future. It teaches us a lesson of hard work. We heed to have the ant as our role model. We must also save for the future from our eargjjagsrTfirough this we can live comfortably in old age. We need not depend on others for food like’the cricket in the poem.

Poet’s advise:
There are people who live like the cricket. They are foolish and lazy to loiter and waste their time. They never work hard. In future, they suffer a lot for money. The poet tells that these people are like two legged crickets. They are worse than the four legged crickets. The poet advises us to be an ant and not a lazy cricket.

Conclusion:
So, we must be like an ant and not the cricket. We must have the foresight of good and bad times ahead in future.

(OR)

I want to be an ant. An ant is a symbol of wisdom and hard working. It makes use of the opportunity to work hard to save food for winter. It is aware of the hard times during the winter. It never wastes the time like the cricket in singing and dancing.

The cricket is foolish and lazy. They do not save any-thing. They suffer a lot in future and old age. They starve like the cricket. They borrow for tomorrow and remain in sorrow. We must learn the lesson from the ant. We must plan with the foresight for our future and old age. If we live like the ant, we need not worry about future.

‘Work is worship’
‘Hard work is the key to success’

(OR)

  1. I would be an ant and not a cricket.
  2. The ant is wise and hard working.
  3. The ants never borrow nor lend.
  4. It avoids starvation even in famine
  5. Like wise we also must plan and work hard
  6. We must save to avoid the problems in future.
  7. I wish to be an ant and never miss anything in future life.

“Be an ant always and never be a cricket”

The Ant and the Cricket Summary of the poem

The Poem ‘The Ant and the cricket’ tells about a hardworking ant and a lazy cricket. The last line of the poem says ‘Some cnckets have four legs and some have two’ serves as a moral for the readers. The last line tells about the lazy humans who don’t save anything and don’t worry about their future. The poet tells us not to be lazy as the cricket and he wants us to be like the hardworking ant.

Glossary:

accustomed to (y) – be used to
gay (adj) – glad, joyful
crumb (n) – piece of bread
famine (n) – extreme scarcity of food
miserly (adj) – hesitant to spend money
quoth (y) – said (old English usage. used only in first and third person singular befor the subject)
hastily (adv) – hurriedly
warrant (y) – guarantee, promise


Poem 3 – I am Every Woman.

10th, English, poem, Guide, I am Every Woman, Textbook, Questions, and, Answers,

A. Read the lines and answer the questions.

Question 1.
The summer of life she’s ready to see in spring.
She says, “Spring will come again, my dear Let me care for the ones who’re near.”
(a) What does the word summer mean here?
(b) How does she take life?
(c) What does she mean by “spring will come again”?
Answer:
(a) Summer here means development.
(b) She takes life optimistically.
(c) By the phrase ‘spring will come again’, the poet means that the future will be better.

Question 2.
Strong is she in her faith and belief.
“Persistence is the key to everything,” says she.
(a) What is she strong about?
(b) How does she deal with the adversities in life?
Answer:
(a) She is strong about her faith and belief.
(b) She is strong in her faith and belief and is determined while dealing with the adversities in life.

Question 3.
Despite the sighs and groans and moans,
She’s strong in her faith, firm in her belief!
(a) Is she complaining about the problems of life?
(b) Pick out the words that show her grit.
Answer:
(a) No she is not complaining about the problems of life.
(b) The words that show her grit are strong and firm.

Question 4.
Don’t ever try to saw her pride, her self-respect.
She knows how to thaw you, saw you-so beware!
(a) What do the words thaw and saw mean here?
(b) What is the tone of the author?
Answer:
(a) Thaw and saw means that she will reduce you to nothing.
(b) The tone of the poetess is a caution about careful intervention.

Question 5.
She’s today’s woman. Today’s woman dear.
Love her, respect her, keep her near …
(a) Describe today’s woman according to the poet.
(b) How should a woman be treated?
Answer:
(a) Today’s woman is a woman born with determination, ready to take risks in life and is strong in her faith and beliefs.
(b) A woman should be treated with love and respect.

B. Read the lines and identify the figure of speech.

1. A woman is beauty innate,
A symbol of power and strength.
She puts her life at stake,
She’s real, she’s not fake!
(a) Pick out the rhyming words from the above lines.
(b) Add another word that rhymes with it.
(c) Give the rhyme scheme for the above lines.
Answer:
(a) The rhyming words are: ‘stake and fake’
(b) ‘Make’ is another word that rhymes with it.
(c) The rhyme scheme is ‘abcc’.

2. She’s a lioness; don’t mess with her.
She’ll not spare you if you’re a prankster.
(a) Pick out the line that has a metaphor in it.
(b) Give your examples of metaphor to describe the qualities of a woman.
Answer:
(a) ‘She’s a lioness’ is the line that has a metaphor in it.
(b) “she is beauty innate’, ‘she is strength’, She is power” are the examples of methaphor to describe the qualities of a woman.

3. She’s strong in her faith, firm in her belief.
(a) Pick out the alliterated words from the given lines.
(b) Pick out other alliterated words from the poem.
Answer:
(a) Faith, Firm; her, her are the alliterated words.
(b) Line 2: symbol, strength / Line 4: she’s, she’s / Line 5: summer, see, spring
Line 6: says, spring / Line 8: she’s/she / Line 14: you, you’re / Line 15: saw, self-respect
Line 16: you, you; saw, so / Line 17: woman, woman; today’s, today’s / Line 18: her, her, her.


C. Fill In with a word in each blank to complete the summary of the poem. Use the help.

Every woman is beautiful

(1) …………….. She is the

(2) ………….. of power and

(3) …………….. She is prone to put her

(4) ………….. at risk. Every woman is true in expressing her love and she is never

(5) …………….. She is very

(6) ………………. in her approach even at times of

(7) …………… she finds a ray of

(8) …………….. and she continues to

(9) …………………. or her

(10) ……………………. ones. She is the (11) ……………… and she has no (12) ……………. She is forceful in her (13) ………… and (14) …………….. She is never a (15) ……………….. and she is (16) ……………. She is ferocious like a (17) ……………… It’s better for the (18) ……………… to stay away from her. Never should one try to bring (19) …………………to her pride and (20) ……………… for she knows how to (21) …………… and (22) ………….. them. She is (23) ………………. woman. It is (24) …………………. to love her (25) ……………. her and to keep her (26) ……………….


Answers:

  1. innate
  2. symbol
  3. strength
  4. life
  5. fake
  6. optimistic
  7. adversity
  8. hope
  9. care
  10. near
  11. woman
  12. fear
  13. faith
  14. beliefs
  15. quitter
  16. persistent
  17. lioness
  18. prankster
  19. disgrace
  20. self respect
  21. thaw
  22. saw
  23. today’s
  24. healthier
  25. respect
  26. dignified

D. Answer the following in a paragraph in about 80 to 100 words.

Question 1.
How are today’s women portrayed by the poet?
Answer:
Introduction:
The poet Rakhi Nariani Shirke was a teacher. She has a passion for writing poems as a medium of self-expression. The poem is about the wonderful qualities of woman. It talks about the multi faced nature of woman.

Woman are brave:
The poet says that every woman is naturally beautiful. She is the symbol of power and strength. They are bold, strong and resolute. They are always ready to take up any risk. She is very optimistic in her approach.

Woman the hope raiser:
Every woman is true in expressing her love. They are not fake. She has hope and cares for her near ones. They work tirelessly to prove themselves. They can solve problems. She is a woman with no fear.

Women’s courage:
She is never a quitter. She is always persistent. They are very strong in their faith. They don’t give up their desires. They are very firm in achieving goals. They are very powerful to lead a happy life.

Conclusion:
The poet is in the view that growth depends on the women. They must be treated well and respected in their life.

(OR)

Title: I am Every Woman
Poet: Rakhi Nariani Shirke
Theme: The qualities of woman
Moral: Every woman is powerful

Today’s women are a symbol ofpower and strength. They are naturally beautiful. They take up any risk. She has hopes and cares for her near ones. They work tirelessly. They can solve problems. She is a woman with no fears. She is always persistent in her works. She is true in her faith and beliefs. They have overcome bad days. They teach to lead a happy life. They can overcome sighs, groans and moans. Today’s woman should be loved and respected.

(OR)

  1. Women are brave and strong
  2. They work tirelessly
  3. They can solve problems
  4. They don’t give up
  5. She is a woman with no fears
  6. They have over come bad days.
  7. They teach to lead a happy life.
  8. They should be loved and respected

Question 2.
What qualities have made women powerful?
Answer:
Introduction:
The poet Rakhi-Nariani-Shirke was a teacher. The poem is about the wonderful qualities of woman. It talks about Multi-faceted nature of women.

Qualities of Women:
Every woman is naturally beautiful. She is the symbol of power and strength. She is always optimistic in everything. She has no fear. She is strong in her faith and belief. She knows to thaw and saw a prankster.

Women’s courage:
She is never a quitter. She is a person of determination. They are very strong in their faith. They don’t give up their desires. They are very firm in achieveing goals. They are very powerful to lead a happy life.

Poet’s request:
The poet asks us to keep the women safe. She tells us that the women are the future. So, we must take care, love and respect them.

Conclusion:
The poet Is of the view that the growth depends on the women. They must treated well. They teach moral to the society.

(OR)

Title: I am Every Woman
Poet: Rakhi Nariani Shirke
Character: Woman
Theme: The qualities of empowered women

Every woman is naturally beautiful. She is the symbol of power and strength. She takes up any risk in life. She is always optimistic in everything. She has no fear. She cares for her near ones. She is very firm in her faith and beliefs. She is persistent to do any work. She is a lioness. She knows to freeze, cut and to size any mischievous man. So be careful of her. She is today’s woman to be loved and respected and kept near.

(OR)

  1. Every woman has natural beauty.
  2. She is the symbol of power and strength.
  3. She always takes up any risk.
  4. She has no fear.
  5. She is truthful to faith and beliefs.
  6. She is always persistent in her works.
  7. She is a lioness.
  8. She is today’s woman love and respect her.

I am Every Woman Summary of the poem

The poem ‘I am Every Woman’ is about describing the special features of’men. Here the poet describes the women as symbol of love, faith and strength. They are ready “sacrifice their lives for their loved ones. They are strong in their faith and beliefs. Here thewomen ar€escribed as lioness. The poet warns the pranksters not to mess with her. The poet tells that every woian s strong enough to bear the weight of the world. The poet concludes that with a kind heart theFople should take care of them.

Glossary:

innate (adj) – inborn and natural
prankster (n) – a person who acts
stake (n) – risk mischievous
persistence (n) – determination
groans (y) – complaints and grumbles
sigh (y) – expressing grief
moans (y) – grieves
mess with (p) – to tease or play a joke.


VISITORS COUNT

166781
Users Today : 149
Total Users : 166780
Views Today : 283
Total views : 617096

Browse Categories

Archives