InText Questions | Aster Classes

10th, English, Solutions, Prose, Chapter 6, The Last Lesson, 10th, English, Guide, The Last Lesson, InText Questions, and Answers,

Question 1.
What kind of news was usually put up on the bulletin board?
Answer:
The last battles, the draft and the orders of the commanding officer.

Question 2.
What was the usual scene when school began everyday?
Answer:
When the school began everyday, there used to be a great excitement. The moving sound of the desks, lesson repeated by the students, the teachers ruler knocking on the table.

Question 3.
Other than the students who else were present in the class?
Answer:
The old Hauser, the former mayor, the former postmaster, the village people and several others were present in the class.

Question 4.
Why did M. Hamel say it was the last French lesson?
Answer:
The order had come from Berlin to teach German in the schools of Alsace and Lorraine. So M. Hamel said that, it was the last French lesson.

Question 5.
What was Franz asked to tell? Was he able to answer?
Answer:
Franz was asked to recite the rules of participles. No he was not able to answer.

Question 6.
Why did M. Hamel blame himself?
Answer:
He had often sent his pupils to water his plants instead of studying at school.

Question 7.
What did M. Hamel say about the French language?
Answer:
M. Hamel told that French was the beautiful language. It was the clearest and the most logical language.

Question 8.
How many years had M. Hamel been in the village?
Answer:
M. Hamel had been in the village for forty years.

10th English Guide The Last Lesson Textbook Questions and Answers

A. Answer the following questions in two or three sentences.

Question 1.
Why did Franz dread to go to school that day?
Answer:
M. Hamel said that he would ask questions on participles. So he dreaded to go to school that day.

Question 2.
What were the various things that tempted Franz to spend his day outdoors?
Answer:
The weather was warm and bright and birds were chirping.

Question 3.
Why was the narrator not able to get to his desk without being seen?
Answer:
The school was unusually calm. His classmates were already in their places and M. Hamel was walking up and down with his terrible iron ruler.

Question 4.
What was Franz sorry for?
Answer:
Franz was sorry for having not learnt French properly.

Question 5.
Why were the old villagers sitting in the last desk?
Answer:
The old villagers were sitting in the last desk to honour and thank M. Hamel.

Question 6.
What were the thoughts of the narrator’s parents?
Answer:
The narrator’s parents preferred to sent him to work on a farm or at the mills so as to have a little more money.

Question 7.
Why does M. Hamel say that we must guard our language?
Answer:
M. Hamel says that we must guard our language, because it must be used as a key to the prison of the enslaved.

Question 8.
M. Hamel was gazing at many things. What were they?
Answer:
M. Hamel was gazing at the garden outside, walnut trees and the hop – vine twinner planted by him.

Question 9.
When and how did M. Hamel bid farewell to the class?
Answer:
When church clock struck twelve, M. Hamel stood up and wrote, “Long Live France” on the board. Thus he bid farewell to the class.


Additional Questions and Answers

Question 1.
Who called after the narrator as he hurried to school?
Answer:
Watcher, the blacksmith and his apprentice who were reading the bulletin called after the narrator.

Question 2.
What did they tell the narrator?
Answer:
They told the narrator not to go so fast and he would go to school in plenty of time.

Question 3.
What strange situation did Franz find at school?
Answer:
Normally there would be a lot of commotion when the school began. But that day it was all so still and it was as quiet as Sunday morning. This was the strange situation Franz found at school.

Question 4.
What surprised Franz when he entered his class room?
Answer:
The back benches that were always empty were occupied by old Hauser, the former Mayor, the former Post master and several others. This strange scene surprised Franz.

Question 5.
How was M. Hamel, the narrator’s teacher dressed up that day?
Answer:
The narrator’s teacher M. Hamel had dressed up on his beautiful green coat, his frilled shirt and the little black silk cap, all embroidered.

Question 6.
What was special about M. Hamel’s dress that he had worn on that day?
Answer:
M. Hamel never wore this dress except on inspection and prize days. This was special about his dress.

Question 7.
What did Franz think to himself when the pigeons on the roof cooed very low?
Answer:
When the pigeons on the roof cooed very low Franz thought if the Prussians would make even the pigeons sing in German.


B. Answer the following questions in about 100-150 words.

Question 1.
We appreciate the value of something only when we are about to lose it. Explain this with reference to the French, language and M. Hamel.
Answer:
Introduction:
The Last Lesson prose was written by Alphonse Daudet. The Last lesson is set in the days of the Franco-Prussian war. This lesson is an acknowledgement of the narrator’s sense of loss over French.

The Narrator:
Alsace and Lorraine fell into the hands of Prussians. They wanted them to learn and speak only German in their nation. The narrator was a student named Franz. That morning he is late. He is afraid. M. Hamel told his students the previous day that he would ask questions on participles. The narrator doesn’t know anything. The scene outside is attractive. He is tempted to skip the class.

The News:
Franz walks past the town hall. He sees a huge crowd at the notice board. All news regarding the occupation of France is displayed on it. He keeps walking to school.

Unusual Scene at School:
Franz peeps inside the class. His classmates are already seated. His teacher is walking in the class with the ruler under his arms. M. Hamel politely asks him to go to his seat. The whole school seems strange to Franz. M. Hamel was in his Sunday’s best dress. The villagers are sitting quietly on the back benches.

The Last Lesson:
M. Hamel mounts the chair. He announces in the same sad and gentle voice. He told that this is the last lesson. A new master comes the following day to teach German.

It is the narrator’s last French lesson. He feels sorry that he did not learn French, Franz didnot know any word about participles. The French teacher M. Hamel calls Franz to recite about participles. Franz fails miserably. The French teacher M. Hamel didnot scold Franz and blame himself not doing enough to make his students learn French.

Importance of French:
M. Hamel says that French is the most beautiful language in the world. It is the clearest and most logical one. He wants the village people to guard the language. It is the language that frees a nation from being enslaved.

Conclusion:
The church clock strikes twelve. The trumphets of Prussians returning from drill is heard. M. Hamel writes in a huge manner “Vive La France” (Long live France) on the black board. Then he dismisses the class in a sad manner.

(OR)

Title: The Last Lesson
Author: Alphose Daudet
Theme: The secret of happiness is freedom

Alsace and Lorraine fell into the hands of Prussians. They wanted German to be taught in school. M. Hamel taught French for forty years. M. Hamel said that it was the last French lesson. The old villagers were present in the school, besides children. M. Hamel told that French was the beautiful language.

It must be used as a key to the prison of the enslaved. He took the lesson in grammar and then in writing. He gazed at the garden and the classroom. He stood up when he heard the trumplets of the Prussian force. He was sad. He couldnot speakout of grief. He wrote “Long Live France” on the black board. He dismissed the school with a gesture.

(OR)

  1. Alsace and Lorraine fell into the hands of Prussians.
  2. They wanted German to be taught in school.
  3. M. Hamel was a French teacher in France.
  4. He taught French for forty years.
  5. The last day for French class had come.
  6. The old people attended school besides children.
  7. M. Hamel told that French was the beautiful language.
  8. They must guard their fanguage.
  9. He wrote “Long Live France” on the board.
  10. He bid farewell to the class.

Question 2.
Give an account of the last day of M. Hamel in school.
Answer:
Introduction:
M. Hamel was a french teacher in France. He taught french for forty years. German wanted german language to be taught in the schools of France. The last day of french class had come.

Narrator’s life:
The narrator was not a bright student. He was told to go to work with his parents. But he goes to school simply. In these years he didnot learnhis lessons properly.

Last day:
The last day of french class had come. Mi Hamel was dressed in his Sunday’s best. In the last class the village people, the old mayor, the post master were present. The narrator worried that he didnot learn his lessons properly. M. Hamel told them to guard their language. He also told that French is one of the best logical and clearest language in world.

Conclusion:
The clock struck twelve M. Hamel, thus he couldnot speak filled with emotions wrote “vive la France” on the blackboard, and with sorrows he bid farewell to the class.

Paragraph for Slow Learners:
Hamel was the teacher in faithful service for forty years. He wore his Sunday clothes in honour of his last French class. The old villagers were present on the last day at school. Hamel told Franz that the Prussians would find fault with the French for they do not know to read and write French.

He said that French was the beautiful language. It must be held and guarded to be used as the key to the prison of the enslaved. He took a grammar lesson. Then they had a lesson in writing.

He looked at the garden and the class room. Hearing the trumpets of the Prussians, Hamel stood up but he could not speak out of grief. He wrote on the blackboard in French, “Long Live France”. Then with a gesture, he dismissed the school.

(OR)

  1. Hamel had put on his fine Sunday class clothes.
  2. It was in honour of his last French lesson.
  3. He had worked faithfully for forty years.
  4. The old villagers were present in the school, besides children.
  5. Hamel told Franz that Prussians would blame the Frenchmen if they could not read and write French.
  6. He told that French was the beautiful language.
  7. French must be guarded to be used as a key to the prison of the enslaved.
  8. Hamel was in grief and he could not speak.
  9. He wrote “Long Live France” in French on the black board.
  10. He dismissed the school with a gesture.

10th, English, Guide, chapter 3, Empowered Women Navigating The World, InText Questions, and, Answers,

Question (a)
What does INSV stand for?
Answer:
INSV Stands for “Indian Naval Ship Vessel”.

Question (b)
When was INSV Tarini commissioned to Indian Navy service?
Answer:
INSV Tarini was commissioned to Indian Navy service on 18th February 2017.

Question (c)
Who is Tara-Tarini?
Answer:
Tara-Tarini is the second sail boat of the Indian Navy. The boat was named after the famous ‘Tara- Tarini’ temple in Ganjam district of Odisha.

Question (d)
Where did the crew undergo their basic training?
Answer:
The crew underwent their basic training courses in Mumbai at the Indian Navy Waterman ship Training centre.

Question (e)
How long were they trained to undertake this voyage?
Answer:
They were trained for almost three years to undertake this voyage.

Question (f)
Which skill was considered important in the selection process?
Answer:
Little survival skills were considered important in the selection process.

Question (g)
Who mentored the crew?
Answer:
Commander Dilip Donde mentored the crew.

Question (h)
Which quality of the skipper helped to bring out a successful expedition?
Answer:
The quality of honesty helped them to bring out a successful expedition.

Question (i)
Who among the crew mentioned about teamwork?
Answer:
Lt.Payal Gupta was the one, who mentioned about teamwork.

Question (j)
When did they witness the brilliant southern lights from the sea? How did the sky appear there?
Answer:
When they were crossing the Tasman sea, they witnessed the brilliant southern lights from the sea. The entire sky was lit up in green light.

Question (k)
What festival did they celebrate during their expedition?
Answer:
They celebrated Diwali during their expedition at sea.


10th English Guide Empowered Women Navigating The World Textbook Questions and Answers

A. Read the statements given below and state whether they are true or false. If false, then write the correct answer in the space given.

Question 1.
Indian Navy’s all-women crew was the first-ever to circumnavigate the globe
Answer:
(True)

Question 2.
The crew consists of six members of men and women Indian Navy service
Answer:
(False)

Question 3.
Vartika Joshi skippered the crew to drcumnavlgate the globe
Answer:
(True)

Question 4.
The crew started their expedition on 10 July 2017 from Mumbai
Answer:
(False)

Question 5.
Dilip Donde was the first person to go on a non-stop solo circumnavigation
Answer:
(True)


B. Answer the following questions briefly.

Question 1.
Mention the special features of INSV Tarini?
Answer:
INSV Tarini is the second sail boat of the Indian Navy. The boat had all facilities and encouraged eco-friendly resources. It collected and updated meteorological, ocean and wave data regularly.

Question 2.
What does the term circumnavigation mean?
Answer:
I Circumnavigation means to travel all around the world.

Question 3.
How did the all-women Indian Navy crew go about their voyage?
Answer:
The all-women Indian Navy crew started from Goa. It covered the expedition in five legs with stop-overs at four ports.

Question 4.
When did the crew start their voyage? When did they return back to India? How many days did it take to complete the expedition?
Answer:
The crew started their voyage on 10 September 2017 from Goa. They returned to Goa on 21 May 2018. It took 254 days to complete the expedition.

Question 5.
What sort of training did the crew undergo before their expedition?
Answer:
The crew underwent some theoretical courses on navigation, communication and weather prediction. They also learnt how to repair things and how to deal with emergencies.

Question 6.
How did the crew members work as a team to make their expedition successful?
Answer:
They worked together to solve a problem.

Question 7.
What challenging tasks did the team face during their voyage?
Answer:
They faced a storm in the South Pacific. The seas was almost nine to ten meters high. The winds were picking up to 60-70 knots.

Question 8.
What sort of activities did the crew engage in during their long voyage?
Answer:
They picked up some hobbies. They kept posting of delicacies. They read books and did some quilling and craft work. They also watched movies and listened to music.

Question 9.
Mention the celebrations which the crew enjoyed during their expeditions?
Answer:
They celebrated Diwali, three birthdays and the first birthday of the sail boat.

Question 10.
Which factor motivated the crew to undertake this expedition?
Answer:
The crew was hopeful of the prayers from the country. They also did not want to frighten the people about their.


Additional Questions and Answers

Question 1.
What was the voyage aimed to?
Answer:
The voyage was aimed to showcase ‘Make in India’ initiative by sailing on board indigenously built INSV Tarini.

Question 2.
What did the crew do during their record setting sail?
Answer:
The crew broke many stereotypes during their record setting sail.

Question 3.
How many had applied and how many were selected for the expedition?
Answer:
Thirty had applied and only six were selected for the expedition.

Question 4.
What is the most in the middle of the crisis at sea?
Answer:
When we are out at sea, teamwork is the most important in the middle of the crisis.

Question 5.
What did the crew do while sailing in rough seas?
Answer:
The crew made parottas, baked cakes and breads and even halwa and rasagullas, while sailing in rough seas.

Question 6.
What is a great boost to women in the country?
Answer:
The crew being an all woman team is a great boost to women in the country.

Question 7.
What is gender neutral and what have they realized?
Answer:
The sea is always gender neutral and they have realized that gender does not play a role in sailing.


C. Answer the following in about 100-150 words.

Question 1.
Highlight the factors responsible for the all-women Indian Navy crew to carry out their expedition.
Answer:
Introduction:
Women occupy almost all the major role in society. Women’s achievements are remarkable in various fields. One of the achievements are the all women Indian Navy who went round the world for 254 days all alone in a sail boat.

Navika Sagar Parikrama:
Navika Sagar Parikarma was a project, it was undertaken to empower women. It is initiated in the navy for Nari Sakthi. It depicts Government of India’s thrust for women power. INSV stands for Indian Naval Ship Vessel. INSV Tarini is the second sail boat of Indian Navy.


VISITORS COUNT

160026
Users Today : 80
Total Users : 160025
Views Today : 179
Total views : 598913

Browse Categories

Archives