Ex 5.5 | Aster Classes

Chapter 5, Coordinate Geometry, Ex 5.5,

Question 1.
The area of triangle formed by the points (-5, 0), (0, – 5) and (5, 0) is …………..
(1) 0 sq.units
(2) 25 sq.units
(3) 5 sq.units
(4) none of these
Answer:
(2) 25 sq.units Hint.
Hint:
Area of the ∆

Question 2.
A man walks near a wall, such that the distance between him and the wall is 10 units. Consider the wall to be the Y axis. The path travelled by the man is …………
(1) x = 10
(2) y = 10
(3) x = 0
(4) y = 0
Answer:
(1) x = 10
Hint:

Question 3.
The straight line given by the equation x = 11 is …………….
(1) parallel to X axis
(2) parallel to Y axis
(3) passing through the origin
(4) passing through the point (0,11)
Answer:
(2) parallel to Y axis

Question 4.
If (5,7), (3,p) and (6,6) are collinear, then the value of p is ……………
(1) 3
(2) 6
(3) 9
(4) 12
Answer:
(3) 9
Hint:
Since the three points are collinear. Area of a triangle is 0

5p + 18 + 42 – (21 + 6p + 30) = 0
5p + 60 – (51 + 6p) = 0
5p + 60 – 51 – 6p = 0
-p + 9 = 0
-p = -9
p = 9

Question 5.
The point of intersection of 3x – y = 4 and x + 7 = 8 is ……………
(1) (5,3)
(2) (2,4)
(3) (3,5)
(4) (4, 4)
Answer:
(3) (3, 5)

Substitute the value of x = 3 in (2)
3 + 7 = 8
y = 8 – 3 = 5
The point of intersection is (3, 5)

www.asterclasses.com

Question 6.
The slope of the line joining (12, 3), (4, a) is 18. The value of ‘a’ is …………….
(1) 1
(2) 4
(3) -5
(4) 2
Answer:
(4) 2
Hint:
Slope of a line = 18

Question 7.
The slope of the line which is perpendicular to a line joining the points (0, 0) and (- 8, 8) is ………..
(1) -1
(2) 1
(3) 13
(4) -8
Answer:
(2) 1
Hint:
Slope of a line = y2−y1x2−x1
= 8−0−8−0 = 8−8 = -1
Slope of the Perpendicular = 1

Question 8.
If slope of the line PQ is 13√ then slope of the perpendicular bisector of PQ is …………..
(1) 3–√
(2) –3–√
(3) 13√
(4) 0
Answer:
(2) –3–√
Hint:
Slope of a line = 13√
Slope of the ⊥r bisector = –3–√

www.asterclasses.com

Question 9.
If A is a point on the Y axis whose ordinate is 8 and B is a point on the X axis whose abscissae is 5 then the equation of the line AB is ……………
(1) 8x + 5y = 40
(2) 8x – 5y = 40
(3) x = 8
(4) y = 5
Answer:
(1) 8x + 5y = 40
Hint:
Let the point A be (0, 8) and B (5, 0)

Question 10.
The equation of a line passing through the origin and perpendicular to the line lx -3y + 4 = 0 is
(1) 7x – 3y + 4 = 0
(2) 3x – 7y + 4 = 0
(3) 3x + 7y = 0
(4) 7x – 3y = 0
Answer:
(3) 3x + 7y = 0
Hint:
Slope of the line of 7x – 3y + 4 = 0
= −7−3 = 73
Slope of its ⊥r = −37
The line passes through (0,0)
Equation of a line is
y – y1 = m(x – x1)
y – 0 = −37 (x – 0)
y = −37 x ⇒ 7y = -3x
3x + 7y = 0

Question 11.
Consider four straight lines
(i) l1 : 3y = 4x + 5
(ii) l2 : 4y = 3x – 1
(iii) l3 : 4y + 3x = 7
(iv) l4 : 4x + 3y = 2
Which of the following statement is true?
(1) l1 and l2 are perpendicular
(2) l2 and l4 are parallel
(3) l2 and l4 are perpendicular
(4) l2 and l3 are parallel
Answer:
(3) l2 and l4 are perpendicular
Hint:
Slope of l1 = 43; Slope of l2 = 34
Slope of l3 = – 34; Slope of l4 = –43
(1) l1 × l2 = 43 × 34 = 1 …….False
(2) l1 = 43; l4 = – 43 not parallel ………False
(3) l2 × l4 = 34 × – 43 = -1 …….True
(4) l2 = 34; l3 = – 34 not parallel ………False

Question 12.
A straight line has equation 87 = 4x + 21. Which of the following is true …………………….
(1) The slope is 0.5 and the y intercept is 2.6
(2) The slope is 5 and the y intercept is 1.6
(3) The slope is 0.5 and they intercept is 1.6
(4) The slope is 5 and the y intercept is 2.6
Answer:
(1) The slope is 0.5 and they intercept is 2.6
Hint:
8y = 4x + 21
y = 48 x + 218
= 12 x + 218
12 = 0.5
218 = 2.625
Slope = 12 = 0.5
y intercept = 218 = 2.6

Question 13.
When proving that a quadrilateral is a trapezium, it is necessary to show
(1) Two sides are parallel.
(2) Two parallel and two non-parallel sides.
(3) Opposite sides are parallel.
(4) All sides are of equal length.
Solution:
(2) Two parallel and two non-parallel sides.

Question 14.
When proving that a quadrilateral is a parallelogram by using slopes you must find …………………
(1) The slopes of two sides
(2) The slopes of two pair of opposite sides
(3) The lengths of all sides
(4) Both the lengths and slopes of two sides
Answer:
(2) The slopes of two pair of opposite sides

Question 15.
(2,1) is the point of intersection of two lines.
(1) x – y – 3 = 0; 3x – y – 7 = 0
(2) x + y = 3; 3x + y = 7
(3) 3x + y = 3; x + y = 7
(4) x + 3y – 3 = 0; x – y – 7 = 0
Solution:
(2) x + y = 3; 3x + y = 7


VISITORS COUNT

166768
Users Today : 136
Total Users : 166767
Views Today : 246
Total views : 617059

Browse Categories

Archives