Empowered Women Navigating The World | Aster Classes

10th, English, Guide, chapter 3, Empowered Women Navigating The World, InText Questions, and, Answers,

Question (a)
What does INSV stand for?
Answer:
INSV Stands for “Indian Naval Ship Vessel”.

Question (b)
When was INSV Tarini commissioned to Indian Navy service?
Answer:
INSV Tarini was commissioned to Indian Navy service on 18th February 2017.

Question (c)
Who is Tara-Tarini?
Answer:
Tara-Tarini is the second sail boat of the Indian Navy. The boat was named after the famous ‘Tara- Tarini’ temple in Ganjam district of Odisha.

Question (d)
Where did the crew undergo their basic training?
Answer:
The crew underwent their basic training courses in Mumbai at the Indian Navy Waterman ship Training centre.

Question (e)
How long were they trained to undertake this voyage?
Answer:
They were trained for almost three years to undertake this voyage.

Question (f)
Which skill was considered important in the selection process?
Answer:
Little survival skills were considered important in the selection process.

Question (g)
Who mentored the crew?
Answer:
Commander Dilip Donde mentored the crew.

Question (h)
Which quality of the skipper helped to bring out a successful expedition?
Answer:
The quality of honesty helped them to bring out a successful expedition.

Question (i)
Who among the crew mentioned about teamwork?
Answer:
Lt.Payal Gupta was the one, who mentioned about teamwork.

Question (j)
When did they witness the brilliant southern lights from the sea? How did the sky appear there?
Answer:
When they were crossing the Tasman sea, they witnessed the brilliant southern lights from the sea. The entire sky was lit up in green light.

Question (k)
What festival did they celebrate during their expedition?
Answer:
They celebrated Diwali during their expedition at sea.


10th English Guide Empowered Women Navigating The World Textbook Questions and Answers

A. Read the statements given below and state whether they are true or false. If false, then write the correct answer in the space given.

Question 1.
Indian Navy’s all-women crew was the first-ever to circumnavigate the globe
Answer:
(True)

Question 2.
The crew consists of six members of men and women Indian Navy service
Answer:
(False)

Question 3.
Vartika Joshi skippered the crew to drcumnavlgate the globe
Answer:
(True)

Question 4.
The crew started their expedition on 10 July 2017 from Mumbai
Answer:
(False)

Question 5.
Dilip Donde was the first person to go on a non-stop solo circumnavigation
Answer:
(True)


B. Answer the following questions briefly.

Question 1.
Mention the special features of INSV Tarini?
Answer:
INSV Tarini is the second sail boat of the Indian Navy. The boat had all facilities and encouraged eco-friendly resources. It collected and updated meteorological, ocean and wave data regularly.

Question 2.
What does the term circumnavigation mean?
Answer:
I Circumnavigation means to travel all around the world.

Question 3.
How did the all-women Indian Navy crew go about their voyage?
Answer:
The all-women Indian Navy crew started from Goa. It covered the expedition in five legs with stop-overs at four ports.

Question 4.
When did the crew start their voyage? When did they return back to India? How many days did it take to complete the expedition?
Answer:
The crew started their voyage on 10 September 2017 from Goa. They returned to Goa on 21 May 2018. It took 254 days to complete the expedition.

Question 5.
What sort of training did the crew undergo before their expedition?
Answer:
The crew underwent some theoretical courses on navigation, communication and weather prediction. They also learnt how to repair things and how to deal with emergencies.

Question 6.
How did the crew members work as a team to make their expedition successful?
Answer:
They worked together to solve a problem.

Question 7.
What challenging tasks did the team face during their voyage?
Answer:
They faced a storm in the South Pacific. The seas was almost nine to ten meters high. The winds were picking up to 60-70 knots.

Question 8.
What sort of activities did the crew engage in during their long voyage?
Answer:
They picked up some hobbies. They kept posting of delicacies. They read books and did some quilling and craft work. They also watched movies and listened to music.

Question 9.
Mention the celebrations which the crew enjoyed during their expeditions?
Answer:
They celebrated Diwali, three birthdays and the first birthday of the sail boat.

Question 10.
Which factor motivated the crew to undertake this expedition?
Answer:
The crew was hopeful of the prayers from the country. They also did not want to frighten the people about their.


Additional Questions and Answers

Question 1.
What was the voyage aimed to?
Answer:
The voyage was aimed to showcase ‘Make in India’ initiative by sailing on board indigenously built INSV Tarini.

Question 2.
What did the crew do during their record setting sail?
Answer:
The crew broke many stereotypes during their record setting sail.

Question 3.
How many had applied and how many were selected for the expedition?
Answer:
Thirty had applied and only six were selected for the expedition.

Question 4.
What is the most in the middle of the crisis at sea?
Answer:
When we are out at sea, teamwork is the most important in the middle of the crisis.

Question 5.
What did the crew do while sailing in rough seas?
Answer:
The crew made parottas, baked cakes and breads and even halwa and rasagullas, while sailing in rough seas.

Question 6.
What is a great boost to women in the country?
Answer:
The crew being an all woman team is a great boost to women in the country.

Question 7.
What is gender neutral and what have they realized?
Answer:
The sea is always gender neutral and they have realized that gender does not play a role in sailing.


C. Answer the following in about 100-150 words.

Question 1.
Highlight the factors responsible for the all-women Indian Navy crew to carry out their expedition.
Answer:
Introduction:
Women occupy almost all the major role in society. Women’s achievements are remarkable in various fields. One of the achievements are the all women Indian Navy who went round the world for 254 days all alone in a sail boat.

Navika Sagar Parikrama:
Navika Sagar Parikarma was a project, it was undertaken to empower women. It is initiated in the navy for Nari Sakthi. It depicts Government of India’s thrust for women power. INSV stands for Indian Naval Ship Vessel. INSV Tarini is the second sail boat of Indian Navy.


VISITORS COUNT

159905
Users Today : 609
Total Users : 159904
Views Today : 1599
Total views : 598327

Browse Categories

Archives