Dying Detective | Aster Classes

10th, English, Guide, The, Dying Detective, InText, Questions, and, Answers, tamilnadu, board,

Question 1.
How did Watson feel when he heard of Holmes illness?
Answer:
Watson felt horrified when he heard of Holmes illness.

A. Read the given lines and answer the questions given below.

Question 2.
Why didn’t the landlady call the doctor?
Answer:
The land lady never disobeyed Holmes. So she didn’t call the doctor.

Question 3.
What was the condition of Holmes when Watson saw him?
Answer:
When Watson saw Holmes, his eyes had the brightness of fever, his cheeks were flushed and his hand twitched all the time.

Question 4.
What according to Holmes was the disease he was suffering from?
Answer:
According to Holmes, he was suffering from black formosa plague.

Question 5.
Who did Watson see when he entered the room?
Answer:
Watson saw the butler when he entered the room.

Question 6.
What were the instructions given by Holmes to Watson?
Answer:
Holmes instructed Watson to persuade Smith to come to meet Holmes. He also asked Watson to return before the arrival of Smith.

Question 7.
Why did Holmes plead with Smith?
Answer:
Holmes pleaded with Smith to get cure of his deadly disease.

Question 8.
Who was responsible for Victor Savage’s death? What was the evidence for it?
Answer:
Mr. Culverton Smith was responsible for Victor savages death. The ivory box was the evidence for it.

Question 9.
What explanation did Holmes give for speaking rudely to Watson?
Answer:
Holmes explained Watson that he had spoken rudely to Watson because he didn’t want Watson to know that he was not ill.

Question 10.
How was Holmes able to look sick?
Answer:
Holmes was able to look sick because of three days fasting and the makeup.

10th English Guide The Dying Detective Textbook Questions and Answers

A. Answer the following questions in one or two sentences.

Question 1.
Who was Mrs. Hudson? Why was she worried?
Answer:
Mrs. Hudson was the landlady of Holmes. She was worried of Holmes illness.

Question 2.
Why didn’t Holmes let Watson examine him?
Answer:
Holmes was suffering from a contagious disease, ever by touch, so he didn’t let Watson examine him.

Question 3.
Why did Holmes warn Watson against touching his things? What was Watson’s reaction?
Answer:
Holmes warned Watson because he hated his things to be touched by others. Eventually, Watson sat in silent dejection.

Question 4.
What did Watson find on the table near the mantle piece?
Answer:
Watson found a small black and white ivory box on the table near the mantle piece.

Question 5.
Who is Mr. Culverton Smith?
Answer:
Mr. Culverton Smith is a planter. He lives in Sumatra. He murdered his nephew Victor savage.

Question 6.
What did Holmes ask Watson to do before leaving his room?
Answer:
Holmes asked Watson to put the coins in the pocket, light the lamp to half and he asked to keep the ivory box open on the table.

Question 7.
What instructions did Holmes give Watson to get Mr. Smith?
Answer:
Holmes asked Watson to convince Mr. Smith to bring to Holmes, house to cure him.

Question 8.
Why did Holmes want Smith to treat him?
Answer:
Holmes thought that Smith was the only man in London who could cure him. So, he wanted Smith to treat him.

Question 9.
How did according to Smith Holmes get the disease?
Answer:
According to Smith, Holmes got the illness by touching the sharp spring inside the box.

Question 10.
Who arrested Smith? What were the charges against him?
Answer:
Inspector Morton arrested Smith in the charges of murdering his nephew Victor Savage.


Additional Questions and Answers

Question 1.
Why did Holmes ask Watson to stand back?
Answer:
Holmes asked Watson to stand back because he was afraid that Watson would find out that Holmes was not ill.

Question 2.
According to Holmes, in what way Watson was very ignorant?
Answer:
According to Holmes, Watson did not know about Tarpaunli fever and Formosa plague. So Holmes said that Watson was very ignorant.

Question 3.
Why didn’t Holmes starve for three days?
Answer:
Holmes was pretending to be ill. So he starved for three days without food and direct in order to make others believe that he was ill indeed.

Question 4.
Why did Holmes behave like a sick man?
Answer:
Holmes knew the truth that Smith had murdered his nephew. No one knew this except Mr.Holmes. So he behaved like a sick man to put Smith in the prison.

Question 5.
Why did Holmes apologise to Watson?
Answer:
Holmes apologised to Watson because he was rude to him and undermined his capability as a doctor to get Smith there.


B. Answer the following questions in a paragraph of about 100-150 words.

Question 1.
How did Holmes trap Mr. Culverton Smith to confess the murder?
Answer:
Introduction:
Sherlock Holmes was seriously ill. His housekeeper Mrs. Hudson was worried. The lesson “The Dying Detective” brings out the mystery behind Holmes illness and how Watson helped to solve the mystery.

Sherlock Holmes on Death Bed:
Sherlock Holmes had been seriously ill for 3 days. His housekeeper wanted to bring in a doctor, but Holmes refused and at last he asked her to call Dr. Watson.

Dr. Watson arrives:
Dr. Watson arrived and he was shocked to see Holmes lying listless. Holmes did not allow Watson to examine him. Holmes asked Watson to bring a specialist to treat his disease.

Holmes Strange Condition:
When Watson attempted to leave to get the doctor. Holmes asked Watson to sit and leave at 6’0 clock. Watson got bored. He picked up an ivory box. At once, Holmes shouted and asked him to keep the box down and warned him.

Mr. Culverton Smith arrives:
Mr. Culverton Smith arrived and entered the dark room. Before that Watson had to enter the next room before Smith comes and Holmes asked Watson to leave the gaslight half-on.

The Truth is out:
Mr. Culverton Smith accepted that he only murdered his nephew for the property. He thought that Holmes got the contagious disease by touching the sharp spring inside the box. Now, Holmes asked Watson to turn the gaslight fully. It was a signal for Inspector Morton who was waiting outside. Morton came inside and arrested Smith.

Conclusion:
Holmes explained Watson that he acted to confess Smith’s crime and asked sorry for behaving rudely to Watson. He didn’t eat food or drink for three days. So he was weak. Thus Watson unknowing helped Holmes to catch smith.

(OR)

Holmes sent Watson to bring Culverton Smith who knew to cure the Eastern diseases. Holmes acted to be ill with Formosa plague. Watson pleaded with Smith to save Holmes. Smith was shocked and he rushed to Holmes.

There Holmes told Smith about the ivory box which confirmed the cause of the disease. Holmes told that Smith was behind the murder of Victor Savage who was the victim of the same disease. Smith told that Holmes was dying. Holmes asked Smith to brighten the lamp to see him better. Holmes was only pretending to be sick. Thus he made Smith confess the truth about Victor Savage’s murder.

(OR)

  1. Sherlock Holmes was a detective.
  2. Watson was his friend.
  3. Holmes was sick with a deadly disease.
  4. He wanted Watson to bring Mr. Smith.
  5. Smith had murdered Victor.
  6. Holmes was detecting the case.
  7. On visiting Holmes, he confessed his crime.
  8. Smith agreed that he had tried to kill Holmes.
  9. At last, he was arrested by Inspector.

Question 2.
How did Watson help his friend to arrest the criminal?
Answer:
Introduction:
This story is about a dying detective Sherlock Holmes who acts and wanted to arrest a criminal who is in london.

Arrival of Watson:
Watson friend of Holmes arrived and was horrified to see Holmes was ill. He wanted to treat Holmes. But Holmes didnot allow Watson to examine him. Holmes didnot want Watson to know that he was not ill. So, he sent Watson to call Mr. Culverton Smith who was in london. He instructed him to come before the arrival of Smith and hide in the next room.

Arrival of Smith:
Watson called Smith and asked him to come to meet Holmes. Mr. Culverton Smith came and saw Holmes lying on the bed. He confessed Smith that he only killed his nephew Victor Savage in order to retain his property. Holmes asked Smith to turn up the gas light. It was a signal for Inspector.

Conclusion:
Inspector Morton came inside and arrested Smith in the charges of killing his nephew and his attempt to kill Holmes in the same way. Thus, Watson understood all the matter happened around him.

(OR)

Culverton Smith lived in London. Holmes sent Watson to bring him. Watson told Smith about Holmes serious sickness. Smith was shocked. Before his arrival Watson returned and informed Holmes. Holmes sent Watson to the next room.

Holmes told Smith about the ivory box. Smith said that Holmes would die of it as Victor had died. Holmes affirmed that Smith was behind Victor’s murder. Smith said that there was no evidence to prove it. He tried to escape with the ivory box. Meantime Inspector Morton entered and arrested. Thus with the help of Watson, Holmes proved Smith a criminal.

(OR)

  1. Watson was sent to London to bring Smith.
  2. Watson told Smith about Holmes’ serious sickness.
  3. Watson returned before Smith’s arrival and informed Holmes.
  4. Holmes told Smith about the little ivory box.
  5. Smith said that Holmes would die of it like Victor.
  6. Holmes told that Smith was behind Victor’s murder.
  7. Smith said that there was no evidence to prove it.
  8. When Smith tried to escape from there, Inspector Morton arrested him.
  9. Thus Watson heiped Holmes arrest the criminal at last.

Vocabulary:

C. Complete the following sentences by choosing the correct options given.

  1. Niteesh bought a ………………. (knew/new) cricket bat.
  2. The Shepherd ………………. (herd/heard) the cry of his sheep.
  3. Lakshmi completed her baking ………………. (course/coarse) successfully.
  4. Priya has broken her ……………….. (fore/fore) limbs.
  5. Leaders of the world must work towards the ……………….. (peace/piece) of human race.

Answers:

  1. new
  2. heard
  3. course
  4. fore
  5. peace

Use the given example and make sentences of your own.
Commonly confused words
brought – past participle of bring. E.g. Anitha had brought a book from the library.
Kavitha brought sweets on her birthday.
bought – past participle of buy. E.g. Lalitha had bought a new dress last week.
Avinash bought a new Hero cycle.
affect – to have an effect on. E.g. The pet’s death affected his master.
The fever affected Dhanush’s studies.
effect – anything brought about by a cause or agent; result. E.g. Both El Nino and La Nina are opposite effects of the same phenomenon.
The effect of ozone layer depletion is catastrophic.


VISITORS COUNT

159907
Users Today : 611
Total Users : 159906
Views Today : 1636
Total views : 598364

Browse Categories

Archives