History, Chapter 9, Freedom Struggle in Tamil Nadu,

25 Nov 2020 4:39 pm

Tamilnadu, Samacheer Kalvi, 10th, Social Science, Solutions, History, Chapter 9, Freedom Struggle in Tamil Nadu,

Question 1.
Who was the first President of the Madras Mahajana Sabha?
(a) T.M. Nair
(b) P. Rangaiah
(c) G. Subramaniam
(d) G.A. Natesan
Answer:
(b) P. Rangaiah

Question 2.
Where was the third session of the Indian National Congress held?
(a) Marina
(b) Mylapore
(c) Fort St. George
(d) Thousand Lights
Answer:
(d) Thousand Lights

Question 3.
Who said “Better bullock carts and freedom than a train deluxe with subjection”?
(a) Annie Besant
(b) M. Veeraraghavachari
(c) B.P. Wadia
(d) G.S. Arundale
Answer:
(a) Annie Besant

Question 4.
Which among the following was SILF’s official organ in English?
(a) Dravidian
(b) Andhra Prakasika
(c) Justice
(d) New India
Answer:
(c) Justice

Question 5.
Who among the following were Swarajists?
(a) S. Satyamurty
(b) Kastunrangar
(c) P. Subbarayan
(d) Periyar EVR
Answer:
(a) S. Satyamurty

Question 6.
Who set up the satyagraha camp in Udyavanam near Madras?
(a) Kamaraj
(b) Rajaji
(c) K. Santhanam
(d) T. Prakasam
Answer:
(d) T. Prakasam

Question 7.
Where was the anti-Hindi Conference held?
(a) Erode
(b) Madras
(c) Salem
(d) Madurai
Answer:
(c) Salem

Question 8.
Where did the congress volunteers clash with the military during Quit India Movement?
(a) Erode
(b) Madras
(c) Salem
(d) Madurai
Answer:
(d) Madurai


II. Fill in the blanks

  1. ………………… was appointed the first Indian Judge of the Madras High Court.
  2. The economic exploitation of India was exposed by ………………… through his writings.
  3. Nilakanta Brahmachari started the secret society named …………………
  4. The starting of trade unions in Madras was pioneered by …………………
  5. The Dravidian Association Hostel for non-Brahmin students was established by …………………
  6. ………………… formed the first Congress Ministry in Madras.
  7. ………………… was the founder of the Madras branch of the Muslim League.
  8. ………………… hoisted the national flag atop Fort St. George on 26 January 1932.

Answers:

  1. T. Muthuswami
  2. G. Subramaniam
  3. Bharata Matha Society
  4. B.P.Wadia
  5. C. Natesanar
  6. C. Rajaji
  7. Yakub Hasan
  8. Bashyam

III. Choose the correct statement

Question 1.
(i) Madras Native Association was founded in 1852.
(ii) Tamil nationalist periodical Swadesamitran was started in 1891.
(iii) The Madras Mahajana Sabha demanded conduct of civil services examinations only in India
(iv) V.S. Srinivasanar was an extremist.
(a) (i) and (ii) are correct
(b) (iii) is correct
(c) (iv) is correct
(d) All are correct
Answer:
(a) (i) and (ii) are correct


Question 2.
(i) EVR did not participate in the Non- Cooperation Movement.
(ii) Rajaji worked closely with Yakub Hasan of the Muslim League.
(iii) Workers did not participate in the Non- Cooperation Movement.
(iv) Toddy shops were not picketed in Tamil Nadu.
(a) (i) and (ii) are correct
(b) (i) and (iii) are correct
(c) (ii) is correct
(d) (i), (iii) and (iv) are correct
Answer:
(c) (ii) is correct


Question 3.
Assertion (A): The Justice Party opposed the Home Rule Movement.
Reason (R): The Justice Party feared that Home Rule would give the Brahmins more power.
(a) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A.
(b) A is correct but R is wrong
(c) Both A and R are wrong
(d) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
Answer:
(d) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.


Question 4.
Assertion (A): EVR raised the issue of representation for non-Brahmins in legislature.
Reason (R): During the first Congress Ministry, Rajaji abolished sales tax.
(a) Both A and R are correct but R is not the correct explanation of A.
(b) A is correct but R is wrong.
(c) Both A and R are wrong.
(d) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.
Answer:
(b) A is correct but R is wrong.


VISITORS COUNT

086157
Users Today : 398
Total Users : 86156
Views Today : 968
Total views : 361005

Browse Categories

Archives