Chapter 4 – The Attic,

22 Nov 2020 9:00 am

Chapter 4 , The Attic, 10th, English, Solutions, Prose, tamilnadu board,

Look at the image given below.

Question 1.
Pick out the qualities that you possess and qualities that you expect from your siblings / friends.
Answer:

Question 2.
Working in pairs, find out the mutual qualities that you and your friend share. Justify your top priority with his / hers. Mutual Qualities I and my friends share. Top priority with his / hers.
Answer:

  1. Love
  2. Forgiveness
  3. Friendship

Forgiveness is the top priority of all these mutual qualities. Forgiveness is possible if only one has love for others. This unique quality paves way to forgiveness and freindship.

Question 3.
Discuss in group the need for human values?
Answer:
Man is a social animal. Man possesses human values which makes him superior. The human values unite the human beings. These values make each human being to love, care, forgive and respect one another. Faith is another virtue that helps us be hopeful in life and other matters. It helps us to have confidence and courage.


10th English Guide The Attic InText Questions and Answers

Question (a)
When did Aditya leave the local school?
Answer:
Aditya left the local school after he had passed the matric examination.

Question (b)
Why did Aditya think that the school would not be recognisable?
Answer:
The School had undergone many changes. So Aditya thought that the school would not be recognisable.

Question (c)
Who were Aditya’s ancestors?
Answer:
Aditya’s ancestors were once the Zamindars of Bramhapur.

Question (d)
How was the landscape through which they travelled?
Answer:
The landscape was spotted with paddy fields on either side of the road.

Question (e)
What did Aditya visit?
Answer:
Aditya visited the local school.

Question (f)
Where was Nagen uncle’s shop?
Answer:
Nagen uncle’s shop was next to the grocery shop and opposite to the Lord Shiva temple.

Question (g)
Besides tea, what did Nagen uncle have in his shop?
Answer:
Besides tea, he had biscuits and savouries.

Question (h)
What did Nagen uncle tell about Sanyal?
Answer:
Nagen uncle told that Sanyal was short of sight and hearing. He had no money to buy spectacles.

Question (i)
In what way was Mr. Sanyal’s behaviour strange?
Answer:
Sanya stood up, stretched himself and raised his lean right arm. He began to recite the poem and ran away.

Question (j)
What did Nagen uncle tell about Sanyal’s past life?
Answer:
Sanyal led a cursed life. He sold his lands to do his daughter’s marriage. He had lost his wife and son.

Question (k)
How did Sanyal show that he had a sense of self respect?
Answer:
By paying money for his tea and biscuits in the tea shop.

Question (l)
Why was the attics favourite place for the children?
Answer:
They seem to be in a world of their own.

Question (m)
What did Aditya do on reaching the attic?
Answer:
On reaching the attic, Aditya searched for an article and found it on the top of the packing case in the attic.

Question (n)
What did the jeweller say about the article?
Answer:
The jeweller told that the article was an antique.

Question (o)
Was Sanyal happy about his visitors?
Answer:
No, Sanyal was not happy about his visitors.

Question (p)
Why did Sanyal recite the poem ¡n the tea shop earlier?
Answer:
She recited the poem in order to make Aditya remember the incidents on the prize giving day.

Question (q)
What was engraved on the medal?
Answer:
Sriman Sasanka Sanyal-Special Prize for Recitation-1948.

10th English Guide The Attic Textbook Questions and Answers

Answer the following questions in two or three sentences.

Question 1.
Write a few lines about the owner of the shop?
Answer:
The owner of the shop was Nagen uncle. He was sixty. He was rustic in appearance. He was white neatly combed hair and clean look. He was wearing dhoti and a blue striped shirt with a green shawl over it.

Question 2.
What was the daily routine of Sanyal?
Answer:
Sanyal came to the tea shop regularly. He had tea and biscuits. He never failed to pay.

Question 3.
Why was there a sudden change in Aditya’s expression?
Answer:
On hearing Sanyal recite the poem. It was the same poem recited on the prize giving day. So there was a sudden change in Aditya’s expression.

Question 4.
Why did Aditya decide to visit his ancestral home?
Answer:
To revive his childhood memories.

Question 5.
What was the condition of the attic?
Answer:
A portion of a wall of the attic had damaged. The floor was dirty with straw and bird’s dropping.

Question 6.
When did Aditya heave a sign of relief? why?
Answer:
When Aditya had got what he had been looking for in the attic, he heaved a sign of relief. It was Sanyal’s silver medal. He took it from him 29 years ago. He lied that it was lost. Now he wanted to return it to him.

Question 7.
Why did Aditya and his friend go to the jeweller?
Answer:
To find out the weight of the silver medal.

Question 8.
What did Aditya offer Sanyal?
Answer:
Aditya offered Sanyal a sum of one hundred and fifty rupees.

Question 9.
‘Your grievances are absolutely justified’ Who says this to whom? Why?
Answer:
Aditya said these words to Sanyal. He had wished to pay the cost of the medal to him.

Additional Questions and Answers

Question 1.
Where did Aditya continue his studies after his Matriculation examination?
Answer:
Aditya continued his studies in Calcutta after his matriculation examination.

Question 2.
When did Aditya leave his ancestral house?
Answer:
Aditya left his ancestral house twenty nine years ago.

Question 3.
Who were the Zamindar of Bramhapur?
Answer:
Aditya’s ancestors were the Zamindar of Bramhapur.

Question 4.
What did Aditya’s father do in Kolkata?
Answer:
Aditya’s father set up his own business in Kolkata.

Question 5.
What happened after Aditya’s father’s death?
Answer:
Aditya was looking after his father’s business, after his death.

Question 6.
Where did Aditya and his friend decide to go and have tea?
Answer:
Aditya and his friend decided to go and have tea at Nagen’s tea shop.

Question 7.
Where were Aditya and his friend coming from?
Answer:
Aditya and his friend were coming from Deodarganj.

Question 8.
What did Aditya and his friend ask Nagen uncle to give them?
Answer:
Aditya and his friend asked Nagen uncle to give them two nankhatai each.

Question 9.
Why did Nagen uncle remind Mr. Sanyal to go home?
Answer:
Nagen uncle reminded Mr. Sanyal to go home as it was already 4 p.m

Question 10.
What was Sanyal doing when Aditya and his friend enter Sanyal’s house?
Answer:
Sanyal was busy reciting verses from Tagore when Aditya and his friend entered his house.

Question 11.
How did Sanyal recognise Aditya at Nagen uncle’s tea shop?
Answer:
Sanyal recognised Aditya at Nagen uncle’s tea shop by the mole on his right cheek.

Question 12.
Why did Sanyal recite the same poem he had recited on the prize – giving day?
Answer:
Sanyal recited the same poem that he had recited on the prize – giving day so that Aditya might remember the incidents of that day.

Question 13.
What did Aditya request Sanyal with the money?
Answer:
Aditya requested Sanyal that he would be happy if he had accepted the money.

Question 14.
Why did Sanyal not accept the money?
Answer:
Sanyal did not accept the money because money would be spent soon.

Question 15.
How would Sanyal have forgotten the unpleasant incident of his childhood?
Answer:
Sanyal would have forgotten the unpleasant incident of his childhood if he could get the medal back.

Question 16.
What happened eventually after twenty nine long years?
Answer:
The medal that had been hidden in the attic for twenty – nine long years was eventually restored to its owner.


VISITORS COUNT

028133
Users Today : 234
Total Users : 28132
Views Today : 1260
Total views : 168401

Browse Categories

Archives