1. Home
  2. /
  3. Blog
  4. /
  5. Maharashtra Board
  6. /
  7. 12th Standard
  8. /
  9. Science Group
  10. /
  11. Economics
  12. /
  13. Balbharati solutions for Economics...

Balbharati solutions for Economics HSC 12th Standard Maharashtra State Board Chapter- 2 Utility Analysis [Latest edition]

21 Oct 2020 6:59 am

Chapter 2 – Utility Analysis with solution [Latest edition]

Q.1 Complete the following statement by choosing the correct alternatives:

In the law of diminishing marginal utility, Alfred Marshall assumes that the marginal utility of money ________.

increases

remains constant

decreases

rises and then falls

As per the law of diminishing marginal utility, the measurement of utility is assumed to be _____.

ordinal

cardinal

both ordinal and cardinal

none of the above

MU of the commodity becomes negative when TU of a commodity is ______.

rising

constant

falling

zero

When MU is falling, TU is _______.

rising

falling

not changing

Maximum

Q.2 Choose the correct option:

Match the pairs.

1.             Column A Column B
1) Time utilitya) Transport
2) Place utilityb) Blood bank
3) Service utilityc) Mobile phone
4) Knowledge utilityd) Doctor

Answer: –

1- d, 2 – b,3 – a, 4 – c

1- b, 2 – a, 3 – d, 4 – c

1 – a, 2 – b, 3 – c, 4 – d

1 – b, 2 – c, 3 – d, 4 – a

2. Statement indicating consumer equilibrium:

a) MU is greater than price

b) MU is equal to price

c) MU is less than price

d) Price is less than one

Answer: –

a and b

a, b, c and d

a, b and c

only b

Q.3. Identify and explain the concept from the given illustration:

1. Salma purchased a sweater for her father in the winter season.

Sol: – Relative concept

Explanation:

The utility is related to time and place.

It varies from time to time and place to place.

For example:

woollen clothes have a greater utility in the winter.

2. Nilesh purchased ornaments for his sister.

Sol: – Subjective concept

Explanation:

It is a psychological concept. Utility differs from person to person. This is due to differences in taste, preferences, likes, dislikes, nature, habits, profession.

3. Kavita consumed five units of oranges one after the other.

Sol: – Total utility or continuity

Explanation

Total utility (TU):

Total utility refers to the aggregate of utility derived by the consumer from all units of a commodity consumed. It is an aggregate of utilities from all successive units of a commodity consumed.

Continuity:

All units of commodity are consumed in quick succession without any lapse of time.

4. Bhushan refused to eat fifth chapati after eating four chapatis.

Sol: – Point of satiety

Explanation:

After reaching the point of satiety, a rational consumer should stop his consumption since the maximum limit of satisfaction is reached and there is no addition to total utility by any further increase in the stock of a commodity.

5. Lalita satisfied her desire of writing an essay by using pen and notebook.

Sol: – Utility

Explanation:

The utility is the capacity of a commodity to satisfy human wants. In other words, utility is the want satisfying power of a good.

Pen and notebook have utility to satisfy Lalita’s want.

Thus the concept is utility.

Q.4. Observe the given table and answer the question:

Units of a commodityTU unitsMU units
166
2115
3154
4150
514-1

1. Draw total utility curve and marginal utility curve.

2. When total utility falls, marginal utility becomes negative.

Q.5. Answer in detail

1. State and explain the law of Diminishing Marginal Utility and  explain its exceptions.

  

Answer: – The law of diminishing marginal utility states that: “As a consumer consumes more and more units of a commodity at succession, the Marginal Utility derived from the consumption of each additional unit of the commodity falls.” The law of diminishing marginal utility fails to operate in the following situations.

Following are the exceptions of law of Diminishing Marginal Utility

i. Hobbies – Hobbies such as jewellery collection by women, stamp collection, old coins, antiques etc. violate the law.

ii. Misers – In case of misers, MU increases with the increase in the total amount of money available to him, violating the law.

iii. Drunkards – The consumption of products like liquor and cigarettes violates the law. As people tend to consume more of these products, the thirst utility for additional units is greater. This is the reason for the violation.

iv. Power – The law also fails in case of acquiring power. An individual feels more pleasure and derives a higher level of utility, with a greater degree of power.

v. Listening to music – In the initial phase, listening to good music again and again violates this law. However; after a certain limit, listening to the same music becomes boring. As a result, the marginal utility tends to diminish. Thus, it is only in the initial period when listening to good music violates the law of diminishing marginal utility.

vi. Reading – More and more reading gives an individual more pleasure and a higher level of utility. This happens because, with more and more reading, an individual acquires a greater degree of knowledge and higher education.

vii. Money – The law of diminishing marginal utility fails in case of earning money. Due to the greed of earning money, people tend to earn as much money as they can

VISITORS COUNT

087815
Users Today : 500
Total Users : 87814
Views Today : 1700
Total views : 365019

Browse Categories

Archives